Пресаждане на орхидея - какво трябва да знаете?

Пресаждане на орхидея - какво трябва да знаете?

Защо е нужно да пресаждаме орхидеите си?

В природата орхидеите се закрепват върху други растения, камъни или в почвата. Епифитните орхидеи използват кората на дървесни видове за опора и усвояват влага и хранителни вещества от въздуха и валежите (за това и продукти като Orchid Myst са много подходящи за тях). Литофинтните орхидеи, от друга страна, често се намират върху скали. Има и земни орхидеи, като Фаюс, Блетила, Пафилопедилум (пантовки) и други.

В домашни условия, орхидеите обикновено растат в специални субстрати за орихидеи като корите от бор или торфеният мъх (който е известен и с името сфагнум). Тези субстрати са се наложили като удачни за отглеждане на орхидеи, но не са вечни. С времето те се разпадат и губят дрениращите и аериращите си качества. Вследствие на това, корените на орхидеите могат да започнат да загниват или да страдат от липса на кислород. Затова е важно орхидеите да бъдат пресадени преди тези деградивни процеси в субстрата да повлияят на тяхното здраве. И така всеки от нас, който гледа тези цветя, стига до процеса по пресаждане на орхидея. Има и други причини, които могат да наложат пресаждането на една орхидея. Те са разгледани подробно по-надолу.

Как успешно да пресадите вашата орхидея

По-начинаещите градинари, които са стигнали до момента за пресаждане на орхидея, често се притесняват и виждат процеса като по-сложен, отколкото той всъщност е. Но всъщност при спазване на някои особености, с тази задача може да се справи всеки. Новият субстрат ще подобри здравето на цветето и ще осигури повече пространство на корените, което ще спомогне растежа и цъфтежа. Правилното пресаждане също така може да предотврати появата на болести, свързани с задържане на влага в субстрата и загниване на корените.

Признаци, че е време за пресаждане на орхидея

Субстратът е остарял

С течение на времето корите или торфеният мъх, в които орхидеята расте започват да се разпадат. При тази промяна субстратът около корените на орхидеята става по-плътен и започва да “задушава” растението, защото в него прониква много по-малко въздух и съответно кислород. Променената структура на субстрата за орхидеи също така води и до недостатъчен дренаж на водата и може да причини загниване на корените. Белег за наличие на загниване е пожълтяване на листата и окапването им. Препоръчително е да подменяте субстрата за орхидеята си на всеки 12 - 18 месеца. Това е препоръка от английските лидери в градинарството - Growth Technology. Те произвеждат едни от най-добрите субстрати, които можете да намерите при нас.

Корените на орхидеята са пренаселени в саксията

Ограниченото пространство в саксията в комбинация с растящите корени могат да доведат до същото това “задушаване”, както и разпадът на субстрата. Растението има по-малко достъп до кислород и хранителни вещества.

Добър момента за пресаждане на орхидея е, когато прекалено много корени са извън саксията. Сам по себе си, фактът че орхидеята има корени извън саксията не е индикация за проблем. Когато тези корени станат прекалено много, обаче, това е признак, че орхидеята не е била пресаждана от доста време и най-вероятно субстратът е остарял. От друга страна, многото корени извън саксията, не са най-желаният ефект от естетична гледна точка. Хубаво е да имате няколко корена извън саксията, защото през тях орхидеята има достъп до достатъчно кислород. Но когато те станат прекалено много, можете да отрежете някои от тях или да пресадите орхидеята.

Ако корените, които излизат извън саксията минават през отводнителни дупки, имате и друг проблем. Когато пресаждането се случи вбъдеще, вие ще трябва или да отрежете тези корени или да ги върнете обратно през дупките, което най-вероятно ще ги нарани. Орхидеите могат да се справят със стреса от няколко отрязани корени, но когато бройката нарасне, рискувате да забавите развитието на вашето растение (в добрия случай) или да му причините нива на стрес, с които то не може да се справи.

Масата на листата на орхидеята надвишава значително обема на саксията

Това също е признак, че орхидеята е в саксията си от много време или просто е била засадена в прекалено малка саксия. И двете са добра причина да пресадите растението в подходящ за размера му контейнер.

В каква саксия да пресадим орхидеята

Основната цел по време на пресаждане на орхидея е да премахнем остарелите и загнили корени, и да подновим субстрата с нов. Пресаждането в по-голяма саксия е добра идея, но не когато новата саксия е много по-голяма. В този случай, орхидеята ще насочи фокуса си към развитие на кореновата си система, пренебрегвайки цветоносите, които толкова много обичаме. Хубаво е да изберете саксия с малко по-голям размер от предишната. Това обаче не винаги е правилно - понякога, ако орхидеята не е в добро здраве, може да се наложи да изрежете много от старите корени и…да я пресадите в по-малка саксия.

Най-добри за пресаждане на орхидея са прозрачните саксии. В природата корените на повечето орхидеи рядко са заровени на дълбоко и голяма част от тях имат достъп до светлина и въздух. Орхидеите могат да фотосинтезират и през корените си, така, че прозрачната саксия ще допринесе за генерирането на повече енергия от растението. Прозрачната саксия за орхидеи ще ви помогне да наблюдавате какво се случва с корените на вашето цвете и ще ви е по-лесно да прецените кога да го поливате. Когато корените са зелени няма нужда от поливане, а когато те се превърнат в сребристо бели, е време да полеете.

Не на последно място - изберете саксия с отвори за добър дренаж. Корените на орхидеите имат нужда от много повече въздух отколкото корените на другите растения.

Избор на правилния момент за пресаждане на орхидея

Най-правилният момент за пресаждане на орхидя е периода след цъфтежа. В тази фаза растението се концентрира в създаването на нова коренова система и не отделя толкова много енергия за поддържане на цветовете. Ако по някаква причина обаче се налага да пресадите растението по време на фазата на цъфтежа, има вероятност орхидеята да се стресира и цветовете да окапят. Обърнете внимание и на това, че при пресаждане по време на цъфтеж може неволно да увредите цветовете и стъблата.

Стъпки за пресаждане на орхидея

За да започнете имате нужда от една нова саксия, субстрат за орхидеи и една ножица. След това ще имате нужда и от тор за орхидеи. Направили сме за вас комплект за пресаждане на орхидеи, който е с по-добра цена и има всичко нужно за да пресадите орхидеите си и да ги поддържате щастливи дълго време. Ето и процеса по пресаждане на орхидея:

  1. Премахнете орхидеята от старата саксия - най-добре е да я полеете добре един ден преди да я пресадите. Това ще направи субстрата по-гъвкав и отстраняването на саксията по-лесно. Хванете орхидеята в основата и дръпнете саксията. Ако корените са залепнали за саксията можете да я стиснете малко, за да ги освободите.
  2. Внимателно отстранете всичкия субстрат, около който корените са се увили.
  3. Изрежете всички загнили или увредени корени с ножицата. Ще ги разпознаете защото за разлика от здравите, те са меки, кафяви и кухи.
  4. Изплакнете здравите корени в купа с хладка вода - така ще премахнете всички остатъци от субстрата
  5. Положете един тънък слой от новия субстрат в новата саксия. Можете да покриете около 15-20% от обемът й.
  6. Поставете всички корени на орхидеята в саксията и започнете да добавяте субстрат. При разтърсване на саксията, той ще се намести сам между корените. Повторете докато не напълните саксията
  7. Напръскайте растението и повърхността на новия субстрат с Orchid Myst - това ще намали стреса на растението
  8. Полейте както нормално след 4-5 дни

След пресаждането на орхидеята

След пресаждането, орхидеята ви ще се нуждае от време, за да се адаптира към новата си среда. В първите седмици след пресаждането, орхидеята може да показва признаци на стрес, като например леко увяхване на листата или забавяне на растежа. Това е нормално и не бива да ви притеснява, стига растението да не показва сериозни признаци на заболяване. Поставете орхидеята на място с достатъчно светлина, но избягвайте пряката слънчева светлина, докато растението не се адаптира.

Важно е също така да не наторявате растението веднага след пресаждането. Дайте му време да се възстанови и започнете с леко торене след около 3-4 седмици.

Често срещани грешки при пресаждането на орхидеи

Симптоми за преторяване на орхидея

Преторяването може да доведе до сериозни проблеми, включително изгаряне на корените и натрупване на соли в субстрата, което блокира абсорбцията на хранителни вещества и вода.

Симптомите на преторяване включват пожълтяване на листата, кафяви петна по корените или листата и забавен растеж. Може също да забележите, че листата на орхидеята започват да изсъхват по краищата или се свиват.

Какво да направите: Ако забележите признаци на преторяване, незабавно спрете торенето и полейте орхидеята обилно с вода, за да измиете излишните соли от субстрата. Важно е да позволите на растението да се възстанови, преди да възобновите лекото торене след няколко седмици.

С ампулите Orchid Drip Feeders можете да се уверите, че няма да преторите вашата орхидея, тъй като хранителните вещества в тях се усвояват постепенно.

Симптоми за хранителен дисбаланс при орхидеите

Хранителният дисбаланс също може да бъде резултат от неправилно торене или използване на неподходящи торове за орхидеи. Липсата на правилни хранителни вещества, като калций или магнезий, може да доведе до лошо развитие на листата, корените и цветовете. Често срещани симптоми за хранителен дисбаланс включват бледи листа, забавен растеж на нови издънки и корени, както и малки и слаби цветове.

Какво да направите: За да предотвратите тези проблеми, винаги използвайте специализирани торове за орхидеи, които съдържат нужните макро- и микроелементи. Спазвайте инструкциите на етикета за честотата и количеството на торенето. При съмнения за дефицити, можете да използвате продукти, обогатени с микроелементи, за да коригирате състоянието на растението.

Симптоми за недостатъчно наторяване

Недостатъчното торене обикновено води до бледо зелени или жълти листа, слаби корени и липса на цветоносци.

Какво да направите: Увеличете честотата на торене, но бъдете внимателни. Започнете с леки дози и наблюдавайте растението за подобрения в растежа и развитието на нови цветоносци. Постепенно можете да увеличите дозата на тора, ако орхидеята реагира добре. Orchid Myst е продукт, който е много удобен за използване в комбинация с основната тор за орхидеи и може да подсили нейното действие.

Можете да купите комплектите за пресаждане на орхидеи с 10% намаление от тук:

Επιστροφή στο ιστολόγιο