Керамзит - оптимална среда за растения

Керамзит - оптимална среда за растения

Какво е керамзит?

Керамзитът, известен също като експандирана глина или LECA, е универсален растителен субстрат, направен от естествена глина. При висока температура, глината се разширява и образува малки, кръгли и леки пелети, които са порести и осигуряват отлична аерация на растенията.

Предимствата на Керамзита

  • Неутрално pH: Това го прави идеален субстрат за различни растения, тъй като не променя естествения pH баланс на почвата.
  • Може да се използва многократно: За разлика от много други растителни субстрати, керамзитът може да се почиства и използва повторно, за много цикли на растеж. Това спестява пренасянето (и купуването) на големи количества почва.
  • Лек и лесен за работа: Лекото естество на керамзита го прави лесен за транспортиране и работа. Това улеснява процеса на засаждане и пресаждане на растенията.
  • Подобрено здраве на корените: Сферичната форма на керамзитовите пелети осигурява свободно и равномерно разрастване на корените. Това намалява риска от кореново свиване и стимулира по-здравословен растеж на цялото растение.
  • По-добра аерация и дренаж: Порестата структура на керамзита позволява прекрасна аерация на кореновата система, което също стимулира здравословното развитие на корените. Способността му да задържа влага, като същевременно осигурява отличен дренаж, помага да се предотвратят гниенето и други проблеми на кореновата система.

Как се използва?

Като подготвителна стъпка, изплакнете пелетите обилно, за да премахнете прах/мръсотия. Тази стъпка гарантира, че субстратът е чист и готов за засаждане. След това можете да използвате керамзита по следните начини:

  1. Като добавка към почвата: Смесете керамзита с обичайната си почва, за да подобрите аерацията и дренажа. Обичайното съотношение е една част керамзит към две части почва, но можете да го регулирате според специфичните нужди на вашите растения. Обадете ни се ако имате нужда от съвет.
  2. Хидропонни системи: Накиснете керемзита във вода с pH 3-4 за 24часа. След това го изплакнете и готов за употреба.
  3.  Напълнете контейнерите с керамзит и засадете семената или разсадите директно в субстрата. Идеален за ситемите Wilma.
  4. Мулчиране: Разстелете слой керамзит върху почвата, около основата на растението. Плюсовете са подобрено задържането на влага в почвата под него и регулиране на температурата в саксията (при външни растения); контрол на плевелите и намалена ерозия на почвата (отново при външни растения).

Когато се отглежда само на керамзит се използва постоянно рециркулиране на хранителния разтвор. Той трябва да е с вариращо pH между 5.5 и 6.5. ЕС стойностите (електропроводимост/хранителен състав) са спрямо периода на живот на растението. Температурата на водата също е от голямо значение - тя трябва да е в стойности между 19 и 21 градуса по Целзий, като при 20 градуса водата има най-голяма аерация. Аерацията е изключително важна за да дишат корените.

Какъв керамзит да купя?

Керамзитът от различни източници не е еднакъв. Различните производители използват различни източници на глина, което води до разлики в качеството на материалите. Няма как да сбъркате с керамзита на Plagron или Аtami, които са се доказали безкомпромисно с годините, но внимавайте с купуването на насипен керамзит от неизвестни производители.

Един от основните минуси е, че такива субстрати са с неизвестен произход, често са “мръсни” и изискват предварително почистване.

Euro Pebbles от Plagron идват предварително измити и могат да се използват многократно. Ние все пак препоръчваме да ги измиете, тъй като при транспорт е възможно да бъдат напрашени.

Назад към блога