Какво е Микориза и как се използва?

Какво е Микориза и как се използва?

Микоризите са вид полезни гъби, които формират симбиотични връзки с корените на растенията. Те играят ключова роля в подобряването на абсорбцията на хранителни вещества, намаляването на екологичния стрес и подобряването на структурата на почвата.

Как работят микоризите за мен?

Микоризите се натрупват около корените на растенията и увеличават кореновата система чрез образуването на хифи - дълги, тънки нишки от гъбични клетки. Хифите се разпространяват в почвата далеч от основните корени на растението и действат като допълнителни “корени”. Това значително разширява областта, от която растението може да абсорбира вода и хранителни вещества.

Хифите са изключително фини и могат да проникнат в микроскопични пори в почвата, които са твърде малки за растителните корени. Това позволява на гъбата да абсорбира хранителни вещества, които после се транспортират обратно към растението.

Някои микоризни гъби могат да произвеждат ензими, които разлагат органични материали в почвата, правейки хранителните вещества по-достъпни за растението. Това включва труднодостъпни източници на азот и фосфор.

Видове микориза

Основно ги делим на два вида (въпреки, че има повече, но по-рядко срещани микоризи).

  • Ектомикоризи - образуват обвивка около корените на растенията, като не проникват вътре в кореновите клетки. Те образуват мрежа от хифи, която омекотява и разширява кореновата система на домакина, както сме написали по-горе.
  • Ендомикоризи - също наречени арбускуларни микоризи, защото образуват структури, известни като арбускули, вътре в кореновите клетки, което допълнително улеснява обмена на хранителни вещества между гъбата и растението.

Ползи от микоризите в земеделието

  • Абсорбция - улесняват абсорбцията на макро- и микроелементи, особено азот, фосфор и калий, които са жизненоважни за растежа на растенията ни.
  • Стрес - растения с микоризални асоциации са по-устойчиви на стресови фактори, включително суша и солев стрес, тъй като микоризните гъби подобряват водния баланс и за поддържането на хидратация при неблагоприятни условия.
  • Заболявания и паразити - Микоризните гъби не само подобряват общото здраве на растенията (с което им помагат да се борят срещу патогени), но и могат да произвеждат антибиотични съединения, които потискат растежа на болестотворни организми.
  • Почва - Хифите на микоризните гъби спомагат за структурирането на почвата, увеличавайки аерацията, поддържайки влагата и улеснявайки проникването на корените.
  • Тежки метали - Микоризите могат да участват в процесите на биоремедиация, като абсорбират и имобилизират тежки метали в почвата, намалявайки токсичността и предотвратявайки натрупването на тези метали в растителната.

Прилагане на микоризата

Микоризата има най-добро приложение при почвеното отглеждане, но работи добре и при хидропонни системи. Високи количества от химически торове могат да навредят на микоризата. Разбира се, при нас такива няма да намерите. Всички торове от Мetrop и Atami работят чудесно с микоризата на Great White, която е най-добрият микоризен продукт на пазара според нас.

  1. При засаждане: Нанесете микоризата директно върху семената или около тях преди засаждане.
  2. При пресаждане: Поставете в дупката за засаждане, така че корените директно да влязат в контакт с микоризите.

Микоризите се нуждаят от влажна среда за да се установят и развиват. Поддържайте постоянна, но не прекомерна влажност на почвата. Добавка на органични торове ще подхрани както растенията, така и микоризата.

За Great White

Това е нашият категоричен избор що се отнася до микоризните продукти. Съдържа 19 вида микоризни гъби, 2 вида триходерма, витамини и глицин. Концентрираната формула на гарантира оптимално колонизиране на кореновите системи, а водоразтворимият прах улеснява приложението и доставя спорите директно до корените.

Купете си го от тук.

Назад към блога