Препарати за растителна защита срещу вредители

Препарати за растителна защита срещу вредители

В тази статия ще разгледаме различните видове препарати за защита на нашите растения. Ще изследваме основните вредители, които засягат растенията, кога се появяват и какво ги предизвиква. За всяко състояние ще представим продукти, подходящи за предотвратяване и лечение, техните дозировки и съвместимостта им с торове и други препарати.

Видове защита: Биологични срещу Химични

Биологични препарати за растителна защита

Биологичните препарати са базирани на натурални съставки (бактерии, гъби и вируси), които контролират вредителите по естествен път.

Предимства:

• Не замърсяват околната среда

• Носят минимален риск от токсични остатъци в растенията и почвата

• Могат да се комбинират с повечето торове и други препарати

Недостатъци:

• Не работят мигновено - може да отнеме време, докато ефектът стане забележим.

• Обикновено са ефективни само срещу определени видове вредители или болести. За да се справите с няколко проблема, ще е нужно да използвате няколко препарата.

• Възможно е да бъдат по-малко ефективни при лоши метеорологични условия.

Химични препарати за растителна защита

Химичните препарати съдържат синтетични активни вещества, които действат бързо и ефективно. Този ефект, обаче, не идва без цена.

Предимства:

• Резултатите са видими бързо

• Ефективни са срещу множество вредители и болести. Можете да използвате един препарат за повече от един проблем.

• Действат продължително след приложение

Недостатъци:

• Могат да бъдат вредни за хора, животни и околната среда. Токсичните препарати могат да променят изражението на някои гени в растенията ви и да останат в почвата за много дълго време.

• Вредителите могат да развият устойчивост към активните съставки - така с времето тези препарати стават по-малко ефективни.

В Гроушоп Градинар ще откриете биологични препарати за защита.

Паяжинообразуващ акар (Spider mite)

Тези малки насекоми причиняват увяхване и изсъхване на растенията, като създават фини паяжини върху листата. Открити са над 1200 вида акари, 10-тина от които са сериозен враг на растенията ни. Големият проблем при тях е, че могат да се размножават изключително бързо и така имат способността да направят огромни поражения преди да бъдат спрени. Хранят се, като перфорират растенията и така унищожават листната им маса.

Наблюдавайте за образуването на паяжини по растението и редовно оглеждайте долната част на листната маса, където акарите обикновено живеят.

Някои видове акари живеят в цвета и не могат да бъдат открити, докато не е прекалено късно. Затова превенцията е много важна.

Провокиращи фактори:

• Сух и топъл въздух

• Липса на достатъчно влага около растенията

• Някои от тези вредители специфично харесват растения с високо съдържание на азот, което прави добре наторените ви растения любимото им място

Трипси (Thrips)

Трипсите също се хранят с клетъчния сок, като оставят сребристо-бели петна и черни точки (изпражнения) по листата. Те могат да пренасят вируси и да нанасят сериозни щети на младите растения. Обикновено са малки, с дължина между 1 и 2 мм, и могат да бъдат жълти, кафяви, черни или зелени. Те имат характерни изтънени крила с перести власинки, което ги прави разпознаваеми под микроскоп.

Трипсите оставят по листата характерни белези, които можете да видите на снимките горе.

Листни въшки (Aphids)

Малки насекоми, които се хранят със сок от растенията и са сред най-разрушителните вредители върху култивирани растения в умерените климатични зони. Те принадлежат към семейство Aphidoidea и могат да бъдат намерени в почти всички градински и земеделски среди, където засягат разнообразие от растения както на закрито, така и на открито.

Техният цвят може значително да варира в зависимост от вида, включително зелено, жълто, черно, кафяво и понякога розово. Но можете да ги познаете по консистентната им крушовидна форма.

Листните въшки са известни със своята способност да се размножават бързо, като един афид може да произведе много поколения за един сезон. Някои видове могат да се размножават както полово, така и безполово.

Докато се хранят, афидите изхвърлят лепкава субстанция, наречена медена роса. Тази захарна субстанция може да привлече други вредители като мравки и може да доведе до развитие на черно гъбично заболяване, наречено саждова мана, което допълнително може да инхибира фотосинтезата и да увреди растението.

За съжаление, афидите са вектори за много растителни вируси, които предават от заразени растения на здрави. Тези вируси могат да причинят сериозни деформации на растенията и често са по-разрушителни от директните ефекти на храненето на листната въшка.

Препарати за лечение и профилактика

Canna Cure от Canna е много подходяща превенция, тъй като образува филм върху листата, в който акарите, трипсите и други насекоми се “хващат” и умират от глад.

Как се използва Canna Cure Спрей:
    •    Пръскайте поне веднъж седмично
    •    За разлика от продуктите на Prot-eco, този не може да бъде смесван с други продукти. От друга страна, той покрива широка гама от проблеми.

Как да използваме Canna Cure Концентрат:
    •    Разредете 330 мл. в литър вода и следвайте стъпките горе

Bio Neem от Prot-eco - Маслото от нийм е ефективно срещу широк спектър от вредители, включително паяжинообразуващи акари, гъсеници, скакалци и други насекоми. От една страна, то е ефективно за отстраняване на проблема, но от друга, можете да го използвате и като превенция - не само срещу насекоми, но и срещу широк спектър от плесени и болести.

Как се използва Био Нийм:
    •    Разредете 1-2 мл. от продукта на литър вода и пръскайте растението обилно
    •    Можете да го добавите и във водата за напояване като дозировката там е 2 до 3 мл. на литър
    •    Използвайте препарата за пръскане при слаба светлина и прекратете 15 дни преди прибиране на реколтата
    •    Можете да смесите с Mobet, който остава в растението по-дълго и Essentialprot за по-добро проникване в труднодостъпните части.

Cinnaprot от Prot-eco - ще помогне на растението да се справи със стреса, причинен от акарите. Има мощен авторегенеративен и антиоксидантен ефект.

Как се използва:
    •    Разредете 2 - 2.5 мл. на литър
    •    Прилагайте на всеки 10 дни обилно върху цялото растение.

SB Plant Invigorator е продукт от Growth Technology, който е безвреден за околната среда, не е токсичен и не налага карантинен период. Чудесен избор за редовна превенция както срещу вредители, така и срещу болести. Този продукт има допълнителното качество, че ще достави и хранителни вещества на растението ви. Можете да го използвате като основен препарат против листни въшки, трипси, акари и други.

Ако използвате SB Plant Invigorator Spray, можете да пръскате директно върху растенията си веднъж седмично като превенция. Ако проблемът е наличен, пръскайте през ден докато не получите резултат. При SB Plant Invigorator Concentrate разредете 10 мл. на литър вода.

Trabe, бомба срещу насекоми e по-силов метод, който работи добре. Този продукт спада към химическите (не биологични) продукти, които разгледахме горе и носи техните недостатъци. Но и техните плюсове като мигновен ефект, който понякога е изключително нужен.

Всички тези препарати ще намерите в секция Растителна защита и нейните под-категории Растеителна защита срещу насекоми, Широкоспектърна защита срещу насекоми и болести и Растителна защита срещу болести.

Повече за болестите можете да прочетете в статията ни Препарати за растителна защита срещу болести.

Успех в борбата с гадинките, градинари.

Назад към блога