Препарати за растителна защита срещу болести

Препарати за растителна защита срещу болести

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните болести, които засягат растенията ни.  Ето кои са и как да се преборим с тях.

Брашнеста мана (Powdery Mildew)

Гъбично заболяване, което се характеризира с бяло, брашнесто покритие по листата и стъблата. Обикновено се появява при висока влажност, слаба вентилация и температури, които не са твърде високи. Често при гъсто засадени растения, които не позволяват достатъчно въздушна циркулация.

Препарати за лечение и профилактика:

Oidioprot, Prot-eco е смес от хранителни вещества и фактори за растеж на микрофлората, извлечени от микроорганизми, които предотвратяват развитието на гъбичките. Веществото е нетоксично и не оставя остатъци. Може да се комбинира с Equiprot по желание за по-добър контрол на гъбични инфекции. В комбинация с Cinnaprot се превръща в един от най-добрите препарати против мана.

  • Пръскайте обилно на всеки 10-15 дни с 5 мл./л. и pH на водата прибл. 7.5 - 8.

Cinnaprot е произведен от естествени екстракти и има мощен авторегенеративен и антиоксидантен ефект върху растението, освен високата си ефективност срещу нараняванията, причинени от акари. Ефективен е срещу брашнеста мана и превенция на гъбични инфекции при растенията. Не оставя остатъци. Подходящ за употреба в органични култури.

  • Смесете 2 - 2,5 мл./1л. pH: 6.5 - 7 и пръскайте обилно на всеки 10 - 15 дни.
  • Може да редувате с други продукти (обадете се ако не сте сигурни)

Mildiuprot + от Prot-eco - Натурален продукт, който е базиран на антиоксиданти. Може да бъде използван срещу всички видове плесени за защита на растенията. Той играе ролята на катализатор и активира собствените защитни механизми на растението като подсилва имунната му система.

  • Смесете 3мл. от продукта на 1л. вода и пръскайте обилно растенията.
  • Внимавайте да напръскате и долната част на листата, както и стъблата.
  • Повторете след 8-10 дни.

Този продукт може да се използва независимо от други продукти, които използвате с растенията си. Може да бъде комбиниран с други продукти на Prot-eco в момента на пръскане. За повече информация вижте етикета или елате при нас.


Canna Cure от Canna - Формула, която помага за защита от широка гама вредители и плесени, като същевременно подхранва растението и увеличава добива. Когато се пръска, този продукт образува предпазен, лепкав слой върху растенията. Този слой подобрява цвета и жизнеността на стъблото и листата и гарантира, че растенията могат да дишат нормално и води до по-качествена фотосинтеза. Екологичен продукт, който е свободен от токсини.
Пръскайте поне веднъж седмично.
За разлика от продуктите на Prot-eco, този не може да бъде смесван с други продукти. От друга страна, той покрива широка гама от проблеми.
Canna Cure 1л. - Концентрат

  • Разредете 330мл. в 1л. вода и следвайте стъпките горе.

Гъбични инфекции - Фузариум (Fusarium) и Сива плесен (Botrytis)

Фузариум и сива плесен са сериозни гъбични заболявания, които могат да унищожат цели реколти. Също както вредителите, тези гъбични инфекции се причиняват от много различни видове гъби. Няма да ги разглеждаме в детайли - достатъчно е да знаете, че фузариумът може да засегне стъблата (fusarium stem canker), корените (fusarium root rot), или цялото растение (fusarium wilt).
Провокиращи фактори са висока влажност, слабият въздушен поток и неправилно балансираната почвена среда.

Фузариум при стъблото (Stem Canker)

Стволовете, клоните или стъблата обикновено се подуват, образувайки раковина, която може да се разцепи. Листата на засегнатите стъбла увяхват и некрозират, без да падат от растението. Този патоген може също така да заразява разсад, при което причинява загниване.

Фузариум при корените (Root Rot)

 

Ще забележите увяхване на растението, изглеждащо като такова причинено от липса на влага. Възможно е да наблюдавате и лезии по стъблата. Дори и при липсата на лезии обаче, ще бъде възможно да забележите различен цвят на стъблото.

Фузариумно увяхване (Fusarium Wilt)

Oсновният симптом на фузариумното увяхване е увяхването, което не може да се коригира чрез поливане. Листата и стъблата изглеждат здрави, но растението дава вид като на недостатъчно напоено. Засегнатите растения показват характерно оцветяване на съдовите снопчета в стъблото - тъмно или кафяво.

В напреднали стадии на болестта корените могат да започнат да гният, което допълнително влошава състоянието на растението.

Фузариум - Идентификация и симптоми:

  • Ранни признаци: Търсете необичайни промени в цвета на растението. Fusarium често причинява оцветяване на съдовите тъкани на растението в кафяво, което може да се види в основата на стъблото.
  • Ракови образувания: Това са потънали, потъмнели лезии, които се появяват на стъблото. С напредването на заболяването тези ракови образувания могат да обхванат стъблото, като причинят увяхване и отмиране на горните части на растението.
  • Симптоми по листата: Листата над заразената част на стъблото може да показват признаци на увяхване, пожълтяване (хлороза) и в крайна сметка некроза, въпреки че растението е добре напоено.
  • Закърняване на растежа: Заразените растения често показват намален растеж и жизненост поради въздействието на заболяването върху съдовата система, което възпрепятства способността на растението да транспортира вода и хранителни вещества.
  • Загниване на разсада: Fusarium може да причини загниване на разсада в зоната на почвата и сриване. Това е по-често срещано при прекалено напоени или слабо дренирани почви.

Фузариум - Превенция и третиране

Най-добре е да мислим за превенция, що се отнася до повечето сериозни гъбични инфекции. След като веднъж се появят, те са трудни за премахване и със сигурност ще имате намалено качество и количеството на вашия добив. По-добре ги избягвайте.

Следват практики и натурални препарати, които ще ви помогнат да се уверите, че гъбичните инфекции стоят далече от вашите растения.

  • Вентилация и Въздушен поток: Поддържането на добър въздушен поток около растенията е критично, особено за вътрешни насаждения. Използвайте вентилатори и се уверете, че въздухът може свободно да циркулира около всички части на растението. Понякога желанието да вместим повече растения в едно помещение води до неочаквани резултати.
  • Регулиране на Влажността: Сивата плесен процъфтява във влажни условия, така че поддържането на относителната влажност под 60% вътре може да помогне. За външни насаждения, избягвайте поливане по време на влажни или облачни дни.
  • Дрениране: Уверете се, че почвата има добро дрениране за да предотвратите задържането на вода, което може да насърчи развитието на фузариум. Може да прочетете повече за дренирането в статиите ни за Керамзит и Перлит.
  • Стерилизация на почвата: За вътрешни насаждения, използването на стерилизирана почва ще намали присъствието на патогенни гъбички.
  • Хигиена и здраве на растенията: Редовно почиствайте инструментите, с които работите и се грижете пространството, в което растенията живеят да е чисто.

Здравите растения е по-малко вероятно да заболеят от гъбични инфекции. Продукти като: Canna Cure от Canna, Bio Neem и Messanger ProActa 25 от Prot-Eco, и Diamond Shield от Plagron, могат да спомогнат за цялостното здраве на растението и по този начин да намалят шансовете за развитие на тези гъбични инфекции.

Има и специализирани продукти, които са насочени директно към превенция и изтребване на гъбични инфекции. Препоръката ни е да ги използвате превантивно преди да се наложи да ги използвате, за да отстраните инфекцията.

Ето какво е редно да използвате, за да намалите шансовете растенията ви да прихванат гъбична инфекция.

Equiprot укрепва структурната стена на третираното растение, което има полезно въздействие върху растежа на всички части на растението. Само три часа след пръскане, продуктът ще е разгърнал действието си и ще бъде защитен срещу висока влажност от дъжд и роса. Поради това, намалява стресовите нива на растението, което води и до по-високи добиви.

  • 7 до 10 мл./л. и пръскане през 15 дни ще ви осигури една добра защита.
  • Можете да го смесите с различни продукти, в зависимост от ситуацията.
  • Не пръскайте 10-12 дни преди прибирането на реколтата.

MILDIUPROT + е базиран на антиоксиданти и действа срещу всички форми на милдю като фитоукрепител, като засилва собствените защитни системи на растението. Подходящ е за насаждения навън, в оранжерия и вътре. Препоръчваме да започнете пръскане през пролетния сезон. Ефективен против фузариум, сива плесен, мана и други гъбични заболявания.

  • Смесват се 2.5 – 3мл. на литър вода и се пръска обилно цялото растение, включително долната част на листната маса.
  • Повторете 2 до 3 пъти през 8 -10 дни.

Copperprot е коректор на дефицит на мед, който същевременно има вредни ефекти върху различни гъби и бактерии. Подходящ е за насаждения вътре, вън и в оранжерии. Ефективен е и срещу Алтернария, Монилия, Репило, Ръжда и други. Можете да използвате до 15 дни преди прибиране на реколтата.

  • Смесете 2 - 3 мл. / л. и пръскайте обилно. В случай на сериозни атаки могат да се проведат две терапии с 2.5 мл. / л. с интервал от 3-4 дни.
  • Прилага на всеки 10 до 15 дни.
  • Навлажнете цялото растение напълно, включително задната част на листата. Прилагайте в часове с ниска светлина и не прилагайте при високи температури.
  • Не вреди на други организми включително пчели и микориза.

Botryprot е специализиран препарат, който съдържа хранителни вещества и фактори за растеж на микрофлората извлечени от екстракти. Той предотвратява растежа на гъбички и гниенето, но и същевременно подхранва растението. Подходящ е за всеки вид отглеждане и може да се смесва с различни продукти от Prot-eco. Например с Equiprot, за да се преборят напреднали гъбични инфекции.

  • Смесете от 2 до 2.5мл. / л. на всеки и пръскайте на всеки 10 до 15 дни.
  • Не пръскайте в последните 15 дни преди да приберете реколтата си.

Сива плесен (Botrytis)

Това е широко разпространен гъбичен патоген, който засяга разнообразие от растения както в естествени, така и в контролирани условия. Този патоген е особено известен със способността си да заразява меки плодове, зеленчуци и декоративни растения при определени екологични условия.

Симптомите на заразяване с Botrytis включват растеж на сиво-кафяв мухъл върху засегнатите части на растението. Този мухъл може да покрие листа, стъбла, цветове и плодове. Заразените плодове често стават меки и гнили, докато цветовете могат да покажат кафяви петна и преждевременно увяхване.

Патогенът може да оцелява върху растителни остатъци и почва, както и под формата на склероции (утвърдена маса от мицелиум). При влажни условия произвежда голямо количество въздушни спори, които се разпространяват към други растения и инициират нови заразявания. Обожава влажни среди, ниска въздушна циркулация и умерена температура (15°C - 20°C).

Всички превантивни мерки, които споменахме по-горе са валидни и тук. Уверете се, че имате добър дренаж и свободно движение на въздуха, използвате стерилизирани субстрати, и поддържате добра чистота около вашите растения.

Освен това, можете да използвате следните препарати за защита от заболявания:

SB Plant Invigorator е продукт от Growth Technology, който е безвреден за околната среда, не е токсичен и не налага карантинен период. Чудесен избор за редовна превенция срещу плесен, листни, щитоносни и лъжещитоносни въшки, белокрилки, акари и други вредители. Този продукт има допълнителното качество, ще достави допълнителни хранителни вещества на растението ви.

  • Ако използвате спрея, просто напръскайте обилно растенията отвсякъде. Концентратът се разрежда 10мл. към 1л. вода
  • Не пръскайте докато лампите работят и/или на силно слънце (това важи за всяко пръскане на растенията и не е свързано с препарата!)
  • Не смесвайте с други препарати
  • Превантивно използвайте всяка седмица, а при наличието на проблем може да пръскате растенията си през ден, докато установите контрол над нашественика

Botryprot е специализиран препарат, който съдържа хранителни вещества и фактори за растеж на микрофлората извлечени от екстракти. Той предотвратява растежа на гъбички и гниенето, но и същевременно подхранва растението. Подходящ е за всеки вид отглеждане и може да се смесва с различни продукти от Prot-eco. Например с Equiprot, за да се преборят напреднали гъбични инфекции.

  • Смесете от 2 до 2.5мл. / 1л. и пръскайте на всеки 10 до 15 дни.
  • Не пръскайте в последните 15 дни преди да приберете реколтата си.

MILDIUPROT + е базиран на антиоксиданти и действа срещу всички форми на милдю като фитоукрепител. Засилва собствените защитни системи на растението. Подходящ е за насаждения навън, в оранжерия и вътре. Препоръчваме да започнете пръскане през пролетния сезон. Ефективен против фузариум, сива плесен, мана и други гъбични заболявания.

  • Смесват се 2.5 – 3мл. на литър вода и пръскайте обилно цялото растение, включително долната част на листната маса.
  • Повторете 2 до 3 пъти през 8-10 дни.

Всички тези продукти можете да намерите в секция Растителна защита, както и нейните под-секции растителна защита срещу болести, растителна защита срещу насекоми, и растителна защита срещу насекоми и болести.

Обадете ни се или елате до магазина на Градинар Гроушоп за съвет кой продукт да използвате и как да комбинирате продуктите за борба с вредители и болести. Най-добре е да го направите преди да се появят симптоми.

 

Назад към блога