Какво представлява перлитът и как да го използваме?

Какво представлява перлитът и как да го използваме?

Това е бял, топчест субстрат, който се използва като добавка в различни смеси от почва и кокосови субстрати. Малките бели топчета, които често се виждат в търговските почвени смеси, са всъщност перлит. Той е ценен преди всичко заради способността си да задържа влага, кислород и хранителни вещества - ключови качества за здравето на растенията.

Произход и характеристики на перлита

Добива се от вулканично стъкло, наречено обсидиан. При бързо изстиване на лавата, се образува обсидиан с наситено черен цвят. Когато този обсидиан се нагрее до температури над 800 градуса по Целзий, влагата в него го кара да се разшири, превръщайки го в героя на тази статия. Този процес увеличава обема му до 16 пъти, създавайки снежнобял, лек материал. Разширението генерира пори по повърхността на субстрата, които са от съществено значение за задържането на влага. След като се разшири, перлитът става изключително лек, което улеснява неговото смесване с почва.

Агроперлитът, който ние използваме в градинарството, има способността да отвежда подпочвените води и да задържа в себе си минимално количество влага, което е достатъчно за нуждите на растенията. Така рискът от заболяване поради прекомерно поливане намалява. Освен това, агроперлитът осигурява кислород както за растенията, така и за полезните микроорганизми в почвата като предотвратява нейното уплътняване в твърда, непропусклива за вода и въздух маса. В тази връзка, вижте статията ни за микоризата.

Видове перлит

Едър: Препоръчва се заради високото си съдържание на кислород, едрият перлит е идеален за растения, отглеждани в саксии и по-големи контейнери. Той предотвратява уплътняването на почвата, позволявайки по-добра циркулация на въздуха и оттичане на водата.

Фин: Използва се във финно смлени почвени смеси, предназначени главно за покълване и вкореняване на резници.

Как да използвам перлит

Добавя се към почвената смес за да подобри структурата и дренажа. Той е особено полезен в смеси за саксии, където подобрената аерация на корените е критична. Обикновено, препоръчителното съотношение на перлит в почвената смес е от 10% до 40%, в зависимост от нуждите на конкретните растения и условията на отглеждане.

Можете да миксирате както с почвени смеси също така и със селекцията ни от кокос.

Перлитът може да бъде добавен на дъното на саксията, за да подобри дренажа. Хубаво е, че е сравнително евтин.

Може да се отглежда и в хидропоника само с агроперлит. Стойността на pH трябва да е между 5.5 и 6.5, а електропроводимостта (EC) зависи от фазата на растеж на растенията. Температурата на водата трябва да бъде в рамките на 19-21 градуса по Целзий. В този случай агроперлитът стимулира корените да се развиват по-бързо, което позволява на растението да се подрязва и пресажда по-често.

От къде да купя перлит

От нас разбира се. Перлитът на Plagron е RHP сертифициран и идва готов за употреба. Наличен сега.

Назад към блога